Tips en tricks

  • Reglementair overnachten

Met een camper kan je goedkoper reizen omdat je niet altijd op een camping hoeft te staan.  In de meeste landen is wild kamperen verboden, maar er zijn wel speciale camperplaatsen. Deze zijn meestal onbemand. Betalen doe je dan via een slagboom of met een gewoon parkeerticket. Je herkent de reglementaire plaatsen aan dit bord:

  • Gasflessen
Naar het buitenland vertrek je best met voldoende voorraad gas. De flesmodellen verschillen nogal per land en daardoor is het niet altijd mogelijk je flessen bij te vullen. Informeer dus van tevoren hoe het zit in het desbetreffende land. Deze informatie vind je terug in de meeste reisgidsen of op websites van camperplaatsen.
  • Veiligheid
Campers zijn vaak een aantrekkelijk doelwit voor dieven. Ze zijn op zoek naar geld en waardevolle voorwerpen zoals laptops, fototoestellen, tablets, gsm's,...
Het is daarom niet onverstandig om extra te investeren in veiligheid. Op de deuren kan je veiligheidssloten laten plaatsen, waardoor die veel moeilijker of niet meer te openen zijn.
Ook een gasalarm kan interessant zijn. Dit detecteert niet alleen het gas dat eventueel zou kunnen ontsnappen uit het fornuis, maar ook slaapgas dat door inbrekers soms naar binnen wordt gespoten alvorens ze de camper binnendringen.
Tot slot is een stuurslot geen overbodige luxe als je voertuig voor langere tijd op dezelfde plaats blijft staan.
  • Reisbestemming
Als je verlof beperkt is tot bijvoorbeeld 2 of 3 weken, baken dan goed je reisbestemming af. Een grote beginnersfout is dat je zoveel mogelijk wil zien en dus je eerste camperreis alleen maar kilometers rijdt zonder ergens langer te blijven. Vind je het ergens leuk, blijf er dan enkele dagen om de omgeving te verkennen of gewoon te genieten van de rust.
Het grote voordeel van een camper is inderdaad dat je grote afstanden kan afleggen. Dat doe je om je eerste bestemming te bereiken. Eens je daar bent, doe je het best wat kalmer aan. Voor ons is een goed gemiddelde zo'n 100 à 200 km per dag om ons verplaatsen. Zo heb je nog veel tijd over om uitstapjes te maken of gewoon te genieten van de mooie camperplaats. 
 
  •  Winterstalling
Voor een goed onderhoud en een lang leven van je motorhome is het altijd beter als je die kan beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Vooral in de winter verdient hij een overdekt plaatsje. Heb je hiervoor geen mogelijkheid bij je woonst, zoek dan een winterstalplaats. Er zijn genoeg particulieren die een overdekte stalplaats verhuren voor enkele maanden.

Moet je geliefde voertuig toch blijven buiten staan, vergeet dan niet alle watertanks te ledigen voor de eerste vriestemperaturen er aankomen. Tegenwoordig zijn de nieuwste modellen uitgerust met een automatisch mechanisme dat de aflaatklep opent bij te lage temperaturen.

Door de camper schuin te plaatsen, zorg je er voor dat er geen water op het dak blijft staan. Het best plaats je het voertuig op blokken of verplaats je het regelmatig. Dit ontlast de banden.
Om de vochtigheid in de mobilhome te beperken kan je een vochtvreter plaatsen. Maak het opvangbakje wel regelmatig leeg zodat het goedje niet overloopt.