donderdag 10 juli 2014

Zuid-Noorwegen

Noorwegen is niet zomaar een bestemming. Het zou oneerbiedig zijn om het land te herleiden tot enkele bezienswaardigheden. Noorwegen is een belevenis. Je kan uren door het landschap rijden zonder je te vervelen. De schoonheid van de natuur kom je gewoon onderweg tegen. Tot op de laatste dag bleven we ons hierover verbazen.

Wij hadden 3 weken de tijd voor onze reis door Noorwegen. Te weinig om het hele land te verkennen dus kozen we ervoor om enkel het zuidelijke gedeelte aan te doen. Hieronder vind je de route die we volgden, in tegenwijzerzin. Dit had twee voordelen: we moesten bijna nooit aanschuiven om de ferry te nemen én het mooiste gedeelte hielden we voor het einde: de fjorden.


Hieronder vind je van dag tot dag ons verslag met foto's en een beschrijving van de camperplaatsen. Af en toe zal je ook een nuttige tip vinden voor een camperreis door Noorwegen.

10 juli 2014 - Gladbeck

Na de laatste werkdag vertrekken we 's avonds nog richting Denemarken. Morgen moeten we immers in de namiddag de ferry al op in Hirtshals. Dat wordt dus doorrijden, zonder veel rustpauzes. We rijden elk om beurt zo'n 2 à 3 uren, zodat de ander aan passagierszijde eventjes de ogen kan sluiten.
Overnachten doen we in Gladbeck, Duitsland. Het is een gratis parking waar je water kan nemen en vuil water kan lozen. Als doorgangsparking is deze wel ok, al is er veel lawaai van de drukke weg ernaast. Je kan dus best zo dicht mogelijk bij de ingang staan, waar de lawaaihinder minder is.
Een vriendelijke Spanjaard komt ons helpen bij het inrijden. Intussen is het immers al donker en de slagboom is omlaag. Je moet hem handmatig opheffen om op het terrein te kunnen.

11 juli 2014 - Grimstad

We nemen de ferry van Hirtshals in Denemarken naar Kristiansand in Noorwegen. Er zijn verschillende maatschappijen voor de overzet. Bij Fjordline kost een ticket zo'n € 315 (heen en terug) en duurt de overtocht 2u 15 min. 
Neem proviand mee op de boot. Tijdens de tocht kan je niet meer bij je voertuig en op de boot worden de Noorse prijzen gehanteerd: duur dus.

Bij het uitrijden van de haven in Kristiansand worden we meteen gecontroleerd. Het raampje gaat open: 'Met hoeveel personen ben je? Waar ga je naartoe? Hoe lang blijf je? Heb je een camping gereserveerd?' Ook de identiteitskaarten moeten bovengehaald worden.
Gelukkig wordt de inhoud van onze camper niet gecontroleerd. We hebben immers meer alcohol mee dan wettelijk toegestaan. Maar ja, iedereen doet het hier. Anders is het gewoon niet betaalbaar. En geef toe: een reis zonder glaasje wijn of bier geeft toch minder plezier.

Overnachten doen we in Grimstad. Dat is een korte rit vanuit Kristiansand want intussen is het alweer avond. Het is een rustig stadje met 5 gratis plaatsen aan het haventje, zonder voorzieningen. Voldoende voor alweer een korte overnachting. Vanaf morgen begint de echte reis!



12 juli 2014 - Valle

Een mooie route van Grimstad naar het Setesdal. Je rijdt langs vele meren. De volgende dagen zullen we merken dat dit landschap typisch is voor Noorwegen: veel water.

De volgende overnachtingsplaats is meteen een schot in de roos. In Valle vind je Bubilpark Sanden Sare. Je waant je hier alleen, midden in de natuur, aan de rivier, tussen de bomen.




Goedkoop is het niet: je steekt 200 NOK (zo'n € 25) in een enveloppe in de urne voor je plaats, water en elektriciteit. Je kan er ook gebruik maken van het toilet; voor de douche moet je apart betalen.
Maar de stilte en de rust, die zijn hier onbetaalbaar.
Vanaf deze plaats kan je een wandeling maken naar de Gloppefoss, een waterval. De tocht duurt slechts een uur maar je moet wel verschillende keren de rivier oversteken zonder brug, dus met de voeten door het water. Het loont wel de moeite.

 
 










13 juli 2014 - Sporevannmeer
Voor onze volgende bestemming rijden we via het Telemarkkanaal om enkele sluizen te bezoeken. De meest spectaculaire is die van Vrangfoss, met een hoogteverschil van maar liefst 23 meter, dat overbrugd wordt door 7 sluisdeuren die handmatig bediend worden.

Tot voor kort mocht je hier op de parking overnachten met de camper, maar sinds dit jaar is het verboden. Dus moeten we op zoek naar een andere plaats. Dit is niet zo eenvoudig. We proberen het golfterrein in Ulefoss, maar blijken daar de enige campers te zijn. Dan maar op zoek naar een andere plaats. We proberen die in Skien op de parking van de zeilbootmakerij. Elektriciteit en water zijn ter beschikking, maar de omgeving is nogal industrieel en de eigenaar slaat er een slag in: voor 150 NOK mogen we overnachten. Weer druipen we af. Dit is toch niet wat we zoeken in Noorwegen.
In ons boek van ACSI vinden we een plaats in Siljen, bij het Sporevannmeer. Een adres is er niet en dus geven we in de gps de coördinaten in. Deze stuurt ons langs een grindweg door het bos, kilometers lang. Er zijn putten in de weg en het grind spat langs alle kanten tegen onze wagen. Dit voelt echt niet goed. Waar zijn we nu beland? Hier en daar staat er wel een huis maar de weg wordt steeds meer onberijdbaar. En nergens zijn er campers te zien. We besluiten rechtsomkeer te maken en de hele weg (6 km) terug te keren. Tot we plots aan onze rechterzijde tussen de bomen een meer zien met een open vlakte. Zou het dan toch hier zijn? Dat moet dan wel: er staan vuilniscontainers en er is een kleine hut met een toilet. Even later worden we vergezeld door twee caravans en wat verderop staat een tentje.
Hier is het dus echt, in the middle of nowhere. Het was een lastige rit er naartoe maar het loonde weer de moeite. Kamperen in de natuur, zonder voorzieningen, bijna alleen, de rust en de stilte, én gratis!


14 juli 2014 - Oslofjord
Op weg naar Oslo houden we halt in Horten, een leuk havenstadje met shoppingcentrum aan de Oslofjord. Voor 180 NOK heb je een ruime plaats aan de jachthaven: stoelen en tafels mogen dus buiten en daar maken we gretig gebruik van. Vanaf vandaag begint immers de hittegolf die ons de rest van onze reis zal vergezellen. Er is water, elektra, wifi en douchen kan in het havengebouw met toegangscode. 's Morgens worden we door de eigenaar zelfs getrakteerd op broodjes.

15 juli 2014 - Oslo
Hoeveel tijd je moet uittrekken voor een bezoek aan Oslo hangt af van je interesses. Hou je van musea, dan kan je hier wel meerdere dagen doorbrengen. Voor ons werd het een kort bezoek omdat er behalve de musea weinig bezienswaardigheden zijn. We besluiten dan ook om hier niet te overnachten, hoewel er voorzieningen zijn aan de jachthaven. Daar kan je ook gewoon parkeren voor een dag. Wij parkeren echter gratis aan het Volksmuseum en fietsen van daar langs een mooi fietspad naar het centrum. Bij het Koninklijk Paleis zijn we net op tijd voor de changing of the guard.


Voor de overnachting rijden we verder naar de jachthaven in Hamar, waar je gratis parkeert, water, elektriciteit, wc en douche gebruikt. Er is ook een openbare barbeque met eettafel. Een hevige onweersbui noopt ons echter tot binnen blijven. We zijn met veel en toch is het hier rustig.


16 juli 2014 - Kristiansund
Vandaag maken we de doorsteek naar Kristiansund, een tocht van zo'n 450 km richting de fjorden. De maximumsnelheid is 80km/h maar de weg is goed en je kan vlot doorrijden. Het landschap wijzigt constant, wat maakt dat het rijden nooit gaat vervelen. Je rijdt door nationale parken met bergen, steppegebied, heuvels, sneeuw,... en altijd langs water. De weg volgt heel lang een rivier met groen-blauw water, vervalletjes en watervallen. Wat we dan nog niet weten, is dat we dit landschap de komende weken dagelijks zullen te zien krijgen. Wondermooi is dat.


                                                                             
In Kristiansund kamperen we op camping Atlanten. In tegenstelling tot wat de receptie en de huurchalets laten uitschijnen, is de camping zelf een beetje vergane glorie. Er is geen enkele plaats met een mooi uitzicht. Het sanitair is proper maar heel erg verouderd. Hier mag wel eens geïnvesteerd worden.
In deze kleine stad zijn er ook gratis plaatsen te vinden voor campers, weliswaar zonder voorzieningen. Ook bij deze heb je geen bijzonder uitzicht. De stad zelf is immers ook geen uitschieter en ligt er wat verlaten bij. Tijd dus om de volgende dag andere oorden op te zoeken.

17 juli 2014 - Andalsnes
Via de toltunnel verlaten we Kristiansund om de Atlanterhavsvegen te nemen. De bruggen zijn spectaculair en verbinden de stukjes vasteland met mekaar. Soms ga je ook door diepe tunnels. Je ziet het niet maar voelt het des te meer aan je snelheid. Opletten dus!
                                                                              


Deze kant van Noorwegen kent verschillende tolwegen met automatische tolstations. Voor toeristen is het vaak niet duidelijk hoe dit systeem werkt. Er zijn twee mogelijkheden: je registreert je van tevoren met je creditcard en kan de tolstations passeren zonder te stoppen. Het juiste bedrag wordt automatisch van je kaart afgehaald. Ofwel registreer je je niet en betaal je bij het dichtst bijzijnde tankstation, aangegeven met 'KR-service'. Op aanraden van andere reizigers deden wij echter geen van beide. Je nummerplaat wordt sowieso geregistreerd en je krijgt achteraf de factuur in je brievenbus als je niet zelf betaalt. Voor zover wij weten gebeurt dit echter niet bij toeristen die slechts enkele weken in Noorwegen rondtoeren. Ook wij kregen geen factuur.
Onze eerste stop is het authentieke vissersdorpje Bud, waarna we doorrijden naar Molde voor een overnachtingsplaats aan de haven. Het ACSI-boek laat ons echter weer in de steek: overnachten mag hier niet meer. Omdat het toch hard regent besluiten we nog een heel eind verder te rijden. Met de veerboot van Sølsnes naar Åfarnes (103 NOK) komen we bij Åndalsnes Camping aan de rivier Rauma. Die ligt intussen al goed in de regenplassen. Het is even zoeken naar een droog plaatsje. Het weer nodigt niet echt uit om buiten te komen maar als we de voorspellingen mogen geloven, is er beterschap op komst.

18 juli 2014 - Geirangerfjord
We vertrekken terug in druilerig en vooral bewolkt weer. Jammer, want vandaag nemen we de Trollstigen, een spectaculaire weg van 20 km lang met 11 haarspeldbochten, langs een waterval en een wilde rivier. Helaas is door het mistige weer het uitzicht heel beperkt. De weg is heel populair bij toeristen en dus heel druk. Je volgt gewoon de stroom van auto's, moto's, bussen en motorhomes. Op sommige plaatsen is de weg heel smal. Neem dus je tijd want soms is het aanschuiven om foto's te nemen.
Trollstigen
Trollstigen












Onderweg kom je de spectaculaire kloof Gudbrandsjuvet tegen. Deze wildstroom is wel de moeite om eventjes halt te houden bij het bezoekerscentrum. Via overhangende aangelegde plateaus kijk je op verschillende plaatsen naar de kolkende massa.
Gudbrandsjuvet
Na enkele kilometers is het in een haarspeldbocht wel heel druk. Iedereen stopt, parkeert de wagen langs de kant van de weg en stapt uit, richting een aangelegd plateau. En daar ligt hij te schitteren in de zon: de parel van de fjorden en UNESCO werelderfgoed, de Geirangerfjord. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de contrasterende kleuren van het blauwe water en de groene flanken. Oogverblindend mooi is dit, als een postkaart. Er wordt dan ook stevig geposeerd om alles vast te leggen op de gevoelige plaat.

Na nog enkele haarspeldbochten komen we bij Camping Geirangerfjorden Feriesenter, een prachtige plaats aan de fjord. Voor een plaatsje aan het water betaal je iets meer, maar dat hebben we er voor over. Het plaatsje Geiranger zelf is niet veel meer dan een supermarkt en een souvenirwinkel, die overspoeld worden door toeristen wanneer een cruiseschip er aanlegt. Voor de rest kan je er niet veel doen. Het dorpje ligt ingesloten in het dal, dat alleen te bereiken is via een steile weg. Voor de ongeoefende fietser is dit dus geen optie. Toch besluiten we hier een extra dag te blijven om te genieten van dit mooie plekje en van de zon die intussen van de partij is.



19 juli 2014 - Geirangerfjord

Rusten en genieten van het schitterende weer. Een plons in de ijskoude fjord mag niet ontbreken.

Beslis nooit van tevoren hoe lang je zal blijven op een camping. Op het eerste zicht lijkt het vaak ok, maar soms valt het sanitair tegen of is het er te druk. En vooral: je wil altijd maar verder reizen uit nieuwsgierigheid wat dit land nog allemaal aan moois te bieden heeft.


20 juli 2014 - Briksdal
Vandaag nemen we de ferry van Geiranger naar Hellesyt (800 NOK), een tocht van een uur.


Deze route wordt ook bevaren door een toeristenboot, waarvoor je een stuk meer betaalt. Een goed alternatief is dus de ferry: hij vaart dezelfde route, langs dezelfde belangrijkste watervallen en door de luidsprekers krijg je de nodige uitleg. Neem je een voertuig mee, zorg dan wel dat je tijdig aanschuift want er vaart slechts om het anderhalf uur een boot. Op die manier bespaar je wel een lange rit langs de weg. Dit geldt eigenlijk voor alle ferry's: je kan geen tickets reserveren dus zorg dat je er op tijd bent. Vertrek vroeg in de ochtend en ontbijt in de camper tijdens het wachten.

De rit van Hellesyt naar het Briksdal gaat via een panoramische route langs de gletsjerrivier. Vanaf de parking kom je na een uur stappen aan de voet van de gletsjer. Je volgt het smeltwater tot aan het gletsjermeer. Laat de golfkarretjes voor wat ze zijn. De wandeling is mooi en er staan informatieborden. Verontrustend is wel om te zien hoe ver de gletsjer vroeger kwam, en hoeveel er in slechts 100 jaar afgesmolten is.





In deze omgeving willen we graag wild kamperen. Dat is immers toegestaan in Noorwegen, op voorwaarde dat er in een omtrek van 150 m geen woning staat. Het is echter lang zoeken naar een geschikt plaatsje omdat er meestal maar één weg is. Om een rustig plaatsje te vinden, moet je vaak afwijken van die hoofdweg en voor je het weet, ben je een uur aan het rijden zonder resultaat. Zo komen we bij een skistation terecht. Het uitzicht is niet schitterend, afgelegen is het wel maar we staan niet alleen. Omdat onze koelkast maar niet wil opstarten op gas, zijn we genoodzaakt om op zoek te gaan naar een camping waar we elektriciteit kunnen nemen. Met dit warme weer is zelfs één nacht zonder koeling geen optie. Dit probleem zal zich doorheen de reis nog enkele keren voordoen, tot we doorhebben dat we bij het stationeren gewoon een tijdje moeten wachten om de koelkast op te starten. Beginnersfoutje zeker?

In plaats van een gratis overnachting wordt het dus 220 NOK neertellen op Byrkjelo Camping. Duur dus, maar de omgeving is mooi, de plaatsen zijn ruim en het sanitair is nieuw, ruim en heel proper, iets wat we hier nog niet gezien hebben. De grappige en vriendelijke uitbater krikt ons humeur op.



21 juli 2014 - Kaupanger (Sognefjord)
Ongepland komen we terug bij een gletsjer uit. Bij het uitrijden van de Fjaerlandstunnel (7 km lang) kijken we achterom en zien we de Bøyabreen. Op zoek naar een plek om een foto te nemen, komen we bij een parking. Van hieruit kan je te voet naar het gletsjermeer.


Dit had een mooie omgeving geweest om te overnachten. Helaas is er geen plaats meer. We zijn immers terug op zoek naar een plaatsje om wild te kamperen. Even verder in Kaupanger vinden we een idyllisch plaatsje aan het uiteinde van de Sognefjord. Dit is terug een zelfbedieningscamping. Je steekt 100 NOK in een enveloppe en opgelet: de eigenaar komt 's avonds langs ter controle. Behalve een aftands toiletgebouw zijn er geen voorzieningen, maar het is een prachtige plaats aan het water en een ideale plaats om te zwemmen in de fjord. Met dit weer (30°C) kan je die afkoeling wel gebruiken. We zijn in een hittegolf terecht gekomen.



Stavkirke in Kaupanger




22 juli 2014 - Aurlandsvegen / Flåm
We nemen de ferry van Mannheller naar Fodnes, om van daaruit de Aurlandsvegen te nemen. Doe jezelf een plezier: neem niet de meer dan 20 km lange tunnel maar kies voor deze toeristische bergpas met schitterende landschappen en uitzichten. Met de camper is deze weg goed doenbaar maar je moet er wel de tijd voor nemen. Het is een ware attractie met uitzichten die steeds mooier worden: eeuwige sneeuw, meren, hoge bergtoppen, watervallen,... En als kers op de taart krijg je op het einde viewpoint Stegastein waar een waterval zich naar beneden stort. Hier heb je zicht op de prachtige Aurlandsfjord, de mooiste tot nu toe.  


Aurlandsfjord

Aurlandsvegen
Na dit adembenemend uitzicht rijden we door naar Flåm, het vertrekpunt van een aantal toeristische attracties. Flåmsbaan is één van de steilste spoorwegtrajecten over normaal spoor. De trein daalt in een tocht van 20 km af naar de Aurlandsfjord. Hier maak je kennis met de ruige natuur van Noorwegen. Van hieruit vertrekken ook een aantal fjordcruises maar wij zullen terug gaan voor het alternatief: de ferry.
In Flåm is er slechts één camping en wel een dure (220 NOK, zonder elektriciteit). Het moet gezegd: de voorzieningen zijn uitgebreid; alles is aanwezig. Maar je zit ingesloten tussen de rotsen dus het is er koud en vochtig. 
23 juli 2014 - Voss
Zoals gezegd nemen we dus niet de toeristische fjordcruise, maar kiezen we voor de ferry van Flåm naar Gudvangen, een tocht van 2 uren door de Aurlandsfjorden en de Naeroyfjorden. De naam zegt het al: heel nauwe fjorden. Hiervoor tellen we wel 960 NOK (€ 115) neer en zo loopt de rekening snel op. Maar het heeft ook z'n voordelen: zo sparen we een verplaatsing met de camper uit én op de ferry zijn we de enige met een voertuig. Dat wordt dus een rustige tocht. Met een temperatuur van zo'n 30° C is dit genieten op het open dek.
Naeroyfjord
Onderweg naar Voss houden we even halt bij de Tvinnefossen, een getrapte waterval met gelaagde stenen, waarbij we ons ernstig de vraag stellen of deze niet aangelegd is. In ieder geval: hij heeft succes bij de toeristen.
In Voss zijn er zogenaamd camperplaatsen bij het meer. Het is echter onduidelijk of overnachten toegestaan is en bovendien: het is een gewone parking bij het centrum. Niet echt aangenaam dus. De stoelen mogen niet buiten en bij dit weer is dat toch wel een vereiste.
De enige mogelijkheid rest Voss Camping: een kleine camping met kleine plaatsen, verouderd sanitair dat niet verzorgd is en langs een druk wandel- en fietspad ligt. Je hebt wel een code nodig om er binnen te geraken maar toch.  Afkoelen doen we in het meer en in de schaduw van de hoge bomen.
Van hieruit kan je te voet naar de Bordalsgjelet, een diepe smalle kloof. Voor ons niet echt spectaculair maar wel de moeite waard. De omgeving is mooi voor fiets- en wandelroutes.

Bordalsgjelet
Via de hangbrug kom je tot bij het informatiebord.
24 juli 2014 - Bergen
In Bergen is er een proefproject voor camperplaatsen aan de Bergenshallen, net buiten het centrum. Er zijn een 30-tal ruime plaatsen met water en elektriciteit, net aan de tramhalte zodat je makkelijk naar het centrum kan.
Helaas niet voor ons: de parking is volzet. Dus zoeken we naar een parkeerplaats nabij het centrum om van daaruit te voet verder te gaan. Overnachten doen we op een parking onderweg naar de Hardangerfjord.
Er is net een 3-daagse zeilwedstrijd aan de gang in Bergen, waardoor de stad overspoeld is met toeristen. Er is animatie met eetkraampjes, optredens, wedstrijden en je kan een aantal zeilschepen gratis bezoeken. Vanuit de hele wereld komen ze hier naartoe.
Bergen is een mooie stad voor een dagbezoek: kleurrijke houten gebouwen, leuke winkeltjes, een overdekte vismarkt waar je lekker kan eten,...


25 juli 2014 - Odda
We nemen terug een toeristische route richting Odda, maar wel één met veel tunnels dus niet zo spectaculair. De mobilparking aan de kade is op zich wel mooi gelegen, maar het is jammer van het industrieel uitzicht. Van hieruit zijn wel verschillende wandelingen mogelijk naar een gletsjer.

26 juli 2014 - Tau
Van Odda rijden we verder naar beneden (weg 13) en vanaf Hordatun nemen we de toeristische weg tot in Ropeid. Het is wederom een mooie route met boven de boomgrens mooie landschappen met bergmeren. Het blijft ons verbazen hoe mooi elk plekje is.

Ryfylkevegen


Ryfylkevegen

Onderweg stoppen we bij de Låtefossen (tweeling-waterval) en de Svandalsfossen.


We nemen de ferry naar Sand om daar te overnachten maar ook daar mag het niet meer. Jammer want het is snikheet en hier is een ideale zwemgelegenheid.
Terwijl Nico de Laksestudio (zalmvistrap) gaat bezoeken, maak ik gebruik van het gratis internet in de toeristische dienst. Je neemt hier plaats in de zeteltjes en geniet van het uitzicht over het water.

Nico is net op tijd terug voor een hevige onweersbui. Aangezien het toch maar blijft regenen, rijden we door tot in Tau. Hier zijn een 4-tal leuke camperplaatsen aan de jachthaven, met zicht op de Lysefjord. Je betaalt 150 NOK, inclusief elektra, wc en lekker warme douche. Ook wasmachine en droogtrommel zijn aanwezig. Het geld deponeer je in een enveloppe en als je er niet goed wijs uit geraakt, helpt de behulpzame havenmeester je, weliswaar in het Noors.
Het is een rustig plaatsje van waaruit je de ferry kan nemen voor een stadsbezoek aan Stavanger. Hier kan je ook de bus nemen naar de Preikestolen, maar wij zullen dit doen vanuit Jørpeland.

Tau jachthaven

27 juli 2014 - Stavanger
De ferryhaven bevindt zich op wandelafstand. We laten de camper een dagje staan en nemen de overzet naar Stavanger. Het is een leuk stadje met een oud en een nieuw gedeelte, ruime shoppingmogelijkheden, restaurants en leuke cafeetjes. Na een lange regenbui genieten we van de leuke terrasjes.

28 juli 2014 - Preikestolen
Een 'must see / must do' in Noorwegen is Preikestolen, oftewel Preekstoel. De 605m hoge klif boven de Lysefjord is een ware toeristische attractie. Je neemt dan ook best de tijd om de klim te doen en, eens boven, te poseren voor de foto. Aangezien de plaats druk bezocht wordt, kan je niet altijd vlot doorstappen en moet je soms wachten om de juiste foto te kunnen nemen.
Er is een grote camping Preikestolen maar van daaruit dien je te voet te gaan naar het beginpunt van de wandeling en dat is op zich al een heel eind klimmen.
Wij parkeren en overnachten bij de jachthaven in Jørpeland. Je steekt er 150 NOK in een enveloppe en betaalt 50 NOK extra voor elektriciteit. Toilet en ruime douche bevinden zich in het gebouw 50m verderop. Een fantastisch uitzicht is het niet maar dit is een goede uitvalsbasis om de bus te nemen naar Preikestolen. Het busticket is niet goedkoop maar anderzijds: als je zelf met de auto gaat betaal je ook 100 NOK voor de parking.

Hou je muntstukken van 5 en 10 KR bij want je zal ze vaak nodig hebben voor de douche.
Een geoefend wandelaar doet er geen anderhalf uur over om op het plateau te geraken. Voorwaarde is wel dat je anderen durft voorbij te steken op de plaatsen waar dat kan. Er gaan immers ook veel kinderen en viervoeters mee naar boven.
Het uitzicht op de Lysefjord is adembenemend mooi en de diepte duizelingwekkend. Om de klif goed te kunnen zien, moet je eigenlijk op je buik gaan liggen en zo over de rand kijken. Hier zijn immers, weliswaar uitzonderlijk maar toch, al ongelukken gebeurd, uiteraard met dodelijke afloop. Ook wordt er af en toe zelfmoord gepleegd.
Onderweg
Uitzicht op de Lysefjord


Preikestolen





















29 juli 2014 - Kjeragbolten
Een andere 'must see' is de Kjeragbolten. Zo je wil nog spectaculairder maar wel minder druk. De wandeling is immers veel moeilijker en lastiger: heel steil en langs kale rotsen. Soms zijn er kettingen voorzien waaraan je je kan optrekken, maar vaak ook niet. Bij regenweer is de wandeling dan ook af te raden wegens te glad en gevaarlijk. Bij mistig weer wordt het nog moeilijker. De weg is gemarkeerd met tekens op de rotsen. Bij mist heb je helemaal geen zicht meer op de route die je dient te volgen. Maar wij hebben geluk: de zon is weer ongenadig van de partij.


Onderweg
We doen er een stuk langer over dan gisteren: 2 uren heen en 2 uren terug. Kinderen zie je hier niet. Op het einde is het even zoeken naar de steen. Hij zit wat verborgen en je dient even af te dalen over grote rotsblokken in de rivier. En dan krijg je dit te zien:

Kjeragbolten
Een rotsblok dat geklemd zit tussen twee andere rotsen en dat precies 1000m boven de Lysefjord. Voor de meesten is de ultieme uitdaging om op het rotsblok gefotografeerd te worden. Maar dat gingen wij niet doen. Te gevaarlijk! Tot je daar staat en beslist dat die lastige klim moet beloond worden. Dit is 'once in a lifetime'.


Ook hier betaal je voor de parking 100 NOK. Een andere mogelijkheid is er niet. De weg er naartoe is lang en steil, maar het loont de moeite. Je mag hier wel overnachten maar het is wellicht koud en eenzaam op zo'n hoogte. Dus keren we terug: de weg uit Lyseboth helemaal terug en onderweg rijden we richting Tonstad om te overnachten op camping Sageneset in Tjørhom. Het is eigenlijk een skicenter en er staan vooral stacaravans en hutten. Maar er zijn ook enkele toerplaatsen. De camping ligt wat afgelegen en is héél rustig.

30 juli 2014 - Egersund
Aangezien het einde van onze reis nadert, rijden we terug richting Kristiansand en proberen we onderweg nog enkele mooie stops mee te pikken.
Egersund is er zo eentje. Het is een mooie plaats aan zee, heel rustig gelegen, naast een kleine camping met stacaravans. Bij mooi weer kan je hier makkelijk zwemmen. De hittegolf is echter voorbij maar ach wat, wij mogen echt niet klagen over de voorbije 3 weken.
Je betaalt hier 100 NOK en 50 extra voor elektra. Opgelet: zorg dat je proviand bij hebt want de dichtstbijzijnde winkel ligt op 7 km.


Als je geen fervent fietser bent, dan neem je beter geen fietsen mee naar Noorwegen. Het is er nooit vlak en fietspaden zijn er maar heel beperkt. Om boodschappen te doen heb je ze ook niet nodig: langs de hoofdwegen kom je in ieder dorp één of meer supermarkten tegen. Coop heeft een groot aanbod en producten aan lage prijzen. Ook Kiwi en Rema 1000 zijn populair maar kijk toch maar goed uit. Het brood kent bijvoorbeeld grote prijsverschillen tot soms € 10 voor een brood. Van melk koop je best geen te grote voorraad. Deze is immers heel beperkt houdbaar. Een week na aankoop mag je ze gegarandeerd weggieten.
31 juli 2014
Voor onze laatste nacht in Noorwegen proberen we te overnachten in Flekkefjord. De plaatsen op de parking van de jachthaven zijn echter niet zo rustig gelegen en dus beslissen we om door te rijden naar Mandal. Flekkefjord is wel een bezoekje waard voor de leuke winkeltjes.
Ook in Mandal staan we aan de jachthaven en maken we voor 100 NOK gebruik van water en elektriciteit. Gratis wifi is er in de bioscoop vlakbij, waar je stiekem ook gebruik kan maken van de toiletten. Die bioscoop zorgt wel eens voor drukte op de parking, maar na de laatavondfilm wordt het terug rustig.
Douchen en wasmachine gebruiken zou je eventueel kunnen doen in het havengebouw aan de overkant van het water, waar je makkelijk komt via de voetgangersbrug. Diezelfde brug brengt je naar het gezellige centrum met leuke terrasjes en winkels. In de buurt is er ook een strand.

Mandal
1 augustus 2014
Vandaag moeten we terug de ferry op richting Denemarken, met pijn in het hart. Dit was echt een droomreis. We besluiten al snel: hier komen we zeker terug.
Nog één nachtje slapen in de mobi en dat doen we in het plaatsje Horsens - Denemarken. De ruimte is beperkt maar wij hebben geluk: we kunnen er nog bij. Een Vlaming die na ons komt met een mastodont van een mobilhome, mag rechtsomkeer maken.
Het is een vredig plaatsje zo aan de haven. Alhoewel. 's Morgens zien we politie bij het havengebouw. Deze nacht hebben ze de kast van de betaalautomaat opengebroken. Als ze er al in geslaagd zijn, zal de buit niet groot geweest zijn. Hier betaal je immers enkel met betaalkaart. Bij teruggave van de magneetkaart die je toegang geeft tot het gebouw, krijg je via die automaat wel nog enkele Deense Kronen terug. Vergeet dit niet want het gaat om zo'n € 20.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten