zondag 11 augustus 2019

Ile-et-Vilaine / Côte d'Armor (Bretagne)

Hoe vaak zijn we nu al naar Bretagne geweest? Het moet intussen onze 6de keer zijn. Steeds hetzelfde zou je denken, maar niets is minder waar. Want vergis je niet: Bretagne is een land. Of zo noemen de 'Bretons' het toch zelf graag. Het is in ieder geval groot genoeg om een land genoemd te worden. En daarnaast heeft het een eigen cultuur met een eigen (Keltische) taal, eetgewoonten, klimaat, enz. 

De eerste jaren van onze bezoeken richtten wij ons telkens op één van de vier departementen, om daarna nog verder te gaan verfijnen. Intussen kunnen we zeggen dat we alle departementen hebben aangedaan. We geraken echter nooit uitgekeken op dit 'land'. Ieder jaar weer verlangen we naar de herkenbare geuren en smaken. En dus zullen we vanaf nu trager gaan reizen. We mikken niet meer op de grote bezienswaardigheden of steden, maar laten ons meevoeren op het ritme van de grillige kustlijn, bijna van dorp tot dorp, niet zelden gegidst door de groene Michelingidsen. Met Bretonse vlaggetjes in de camper tonen we graag hoezeer we van deze regio houden. 

Op de heenweg overnachten we in Callengeville op de vrije plaatsen aan de kerk. Heel rustig is het er echter niet, zo vlak aan de weg. 

11 augustus - Dol de Bretagne
Het stadje zelf met z'n oude huisjes en eetgelegenheden is leuk om eens door te lopen. De kathedraal is gratis te bezoeken. Voor de overnachting zijn de gewone parkeerplaatsen vlak bij het centrum gratis. 


Even buiten het centrum ligt de eigenlijke 'Dol de Bretagne', een heuvel bestaand uit rotsen. Duizenden jaren geleden was dit een moeras in de zee en kwam de zee dus tot hier. Van op de heuvel heb je zicht op de kust tot Cancale en bij helder weer kan je de Mont-Saint-Michel zien. 

Het is hier leuk fietsen als je de 'circuits' volgt. De routes zijn bewegwijzerd maar wij hebben aanvankelijk wat moeite om een goeie start te maken en gaan wat meer uitleg vragen in het toeristenbureau naast de kathedraal. Daar kan je gratis folders / kaarten verkrijgen van de circuits. 
Wij volgen het 'circuit du marais de dol' en nemen de verkorte versie via de 'intermédiaire', die de route zowat in tweeën splitst. 




12 augustus - Dinan
Op parking Monet, een heel groot plein met vrije plaatsen (dus ideaal voor de camper), parkeer je gratis voor een bezoek aan deze gezellige stad met z'n smalle straatjes en oude huisjes, leuke boetiekjes en voldoende eetgelegenheden. 



Lunchen in crêperie Art'Bilig
met als specialiteit zeewier

Wandelen langs de stadswallen



We maken een tussenstop in St.-Suliac, één van de mooiste dorpen van Frankrijk: smalle straatjes met de typische huisjes en gelegen aan een estuarium. 


Als overnachtingsplaats kiezen we voor Plage du Vallion in St. Jouan. Overdag is het een gewone parking voor strandbezoekers. Vanaf 19u tot 10u zijn er campers toegelaten. De plaatsen zijn klein (dus niet voor grote campers) maar heel mooi gelegen aan het estuarium. Langs de waterlijn ligt een leuk wandelpad. 




13 augustus - Dinard
Slechts twee letters verschil en minder gezellig dan Dinan. Hier vind je niet de typische gebouwen, wel een grote markt in en rond de hallen. Tevens is er een zwembad met zeewater, een groot strand en een boulevard. Bij laag water loop je hier onder het niveau van de villa's. 

Parkeren met de camper is hier niet eenvoudig en op veel plaatsen verboden. Wij deden het toch in een straat een eindje buiten het centrum. 
We rijden verder langs de kust en stoppen bij Pointe du Décollé in Saint-Lunaire en Saint-Briac-sur-Mer dat vanaf de brug mooi oogt bij laag water, wanneer de vissersbootjes droog liggen. 


Overnachten doen we op de aire municipal in Saint-Jacut-de-la-Mer (€ 7,50 incl water). Hier stonden we eerder al. Het dorpje telt een kruidenierswinkeltje / mini-supermarkt en beperkte horeca dus je hebt best wat voorraad bij je.

We fietsen nog naar de verschillende stranden en de Pointe du Chevet met mooi uitzicht op eilandjes en baaien. 

14 augustus - Cap Fréhel
Als je Fort de la Latte wilt bezoeken, betaal je daarvoor, maar de parking is gratis en ruim genoeg, ook voor campers.  

Volg de GR34, het kustpad, tot aan de Cap Fréhel. Een wandeling van ongeveer een uur met mooie uitzichten op stranden, baaien, de kleurrijke heide,... Neem ook proviand mee want er is geen horeca onderweg en ook niet op Cap Fréhel zelf. 






Gratis overnachten op Pointe du Bay in St. Cast
de Guildo met een mooi uitzicht op de baai. 


15 en 16 augustus - Erquy
Camping municipal Saint Michel (€ 15,20 incl elektriciteit) ligt vlak aan het strand en bij Ilot Saint-Michel, dat enkel bij eb bereikbaar is. Bij hoog water prijkt bijna enkel het kapelletje boven de zee uit. 
Eén nadeel: het centrum is ongeveer 5 kilometer fietsen en het gaat vrij steil omhoog (en omlaag). 
Bij de haven herkennen we het restaurant waar we enkele jaren geleden een plateau de fruits de mer aten - La Table de Jeanne. Nu is het er een heel pak drukker: het is hoogseizoen én het is kermis. 

 
Ook hier weer mooie wandelingen mogelijk langs de verschillende stranden en uiteraard op de Cap d'Erquy, waar het ook heerlijk fietsen is. Alweer een mooie bloemenheide, grillige rotsen en verborgen stranden. 

Dag 2: chillen op de camping. We eten pannenkoeken van de foodtruck die langs komt en Nico gaat vissen op de pier en vangt geep.


17 augustus - Lamballe - Moncontour - Quintin
Drie middeleeuwse stadjes. Als je moet kiezen, neem dan Moncontour. Dat is nog het meest authentiek met z'n smalle straatjes en oude huisjes. 

                                             
Lamballe
Straatbeeld Moncontour
Straatbeeld Moncontour
      
Kerkplein Moncontour

                                                                                                        
De zoektocht naar een overnachtingsplaats is niet evident. Pointe du Roselier is heel mooi gelegen, doch het aantal plaatsen is beperkt en wij hebben pech: er is net een feest op de top en dus staan er veel auto'sgeparkeerd. Geen plaatsje dat vrijkomt en gegarandeerdeen luidruchtige nacht. 
De volgende pogingen zijn in Plérie: eerst vlak bij zee (waar er voorzieningen zijn) maar daar is een zeilwedstrijd aan de gang dus ook daar is het heel druk. De parking in het centrum lijkt rustig maar daar staan we alleen en de omgeving van de dorpskern is niet echt uitnodigend. 


Dan maar verder doorrijden tot in Etables sur Mer, een parking langs de weg, bij een speelveld en infopunt. Er staan hier al meer campers dan wellicht toegelaten maar iedereen is op zoek naar een plekje. We kunnen er nog bij en hebben zelfs zicht op zee. De 'sentier des douaniers' is weer goed voor een avondwandeling. 



18 augustus - St-Quay-Portrieux
Een bezoek aan het plaatsje waar het ooit begon: onze eerste keer Bretagne, toen nog met de caravan. Veel herkennen we niet van het havenstadje maar het oogt mooi in de zon en er is net rommelmarkt. 

In Pléveneuc proberen we 's middags een plaatsje te bemachtigen bij Les Viviers de Saint-Marc, waar de zeevruchtenschotels worden aangeraden en dit in een ongedwongen kader en met zicht op zee. Het restaurant is echter volzet en vanavond en morgen gesloten. Dus moeten we verder. 

In Plouha biedt Plage de Palus plaats aan een 20-tal campers. Het is hoogseizoen en dus druk, mede door dagjestoeristen. Behalve de baai, het strand en de drie eetgelegenheden is hier niets maar er wordt hier duchtig gezonnebaad en gezwommen. Iets wat wij ook zullen doen na een wandeling tot aan de kliffen van Plouha, langs het kustpad. Het is een klein uurtje wandelen en biedt mooie uitzichten. 


Eten doen wij in Chez Paulette, dat de hele dag door een drukke service draait. Lekker eten en een vriendelijke bediening. Perfect voor een zondagavond. 


19 augustus - Pointe de Bilfot / Loguivy de la mer
Pointe de Bilfot is omgeven door hoge kliffen en biedt een zeer mooi zicht op onder andere Île de Bréhat. 

In Paimpol proberen we de camperplaats in het centrum maar deze is volzet. Het lijkt wel een leuk stadje om te bezoeken en toch laten we het links liggen, op zoek naar een overnachtingsplaats. In Ploubazlanec vinden we het maar niets: 6 plaatsen bij een (water?)toren midden in de velden. Bij de serviceplaats iets verderop vraagt een vriendelijke mijnheer of hij ons kan helpen. We kijken naar een bord met overzicht van de service- en overnachtingsplaatsen in de omgeving. Hij raadt ons Pointe de l'Arcouest (vertrekpunt van de boten naar Île de Bréhat) aan en Loguivy-de-la-mer. Daar zouden we plaatsen moeten vinden met zicht op zee. De eerste bezochten we enkele jaren geleden al eens en we zijn nog niet zeker of we opnieuw naar het mooie bloemeneiland gaan. 

In Loguivy vinden we nog de laatste van zes camperplaatsen: een klein vissershaventje en prachtig uitzicht op de vele eilandjes die hier liggen. Een charmant kapelletje met dito klokslagen op de achtergrond krijgen we er gratis bovenop. Veel meer dan een café en een restaurant is hier niet, maar hoeveel mooier moet het worden? 

 

Het wordt nog mooier als je het circuit n°2 volgt, een rondwandeling van 6 kilometer met fraaie uitzichten op de monding van de Trieux, kleine verborgen strandjes en de mogelijkheid om te kajakken tussen de eilandjes. Terugkeren door het bos en de straten van het dorpje. 




























20 augustus - Tréguier
Rondrit op Presqu'île de Sauvage met als stops: l'Ancien moulin à marée (we moesten even zoeken om hem te vinden), de vuurtoren van le Bodic en de landtong Sillon de Talbert die je bij laag water helemaal kan bewandelen. 




Bij de oriëntatietafel van Créac'h Maout krijg je een mooi uitzicht op de landtong en het Presqu'île de Plougrescant. 







Tréguier is alweer een gezellig stadje met smalle straatjes en oude houten huizen. 







We eten in la Poissonnerie J-P Moulinet, dat in onze reisgids en op internet sterk wordt aangeprezen. Boven de viswinkel is een heel kleine eetzaal; reserveren is dus aangewezen. 


Je eet er dagverse zeevruchten naar keuze en ook de 'assiette' of 'plateau de fruits de mer'. We stellen echter vast dat de bulots, palourdes en amandes/praires niet op onze plateau liggen. Bij navraag achteraf blijkt dat te kloppen: in de plaats hebben we meer garnalen en langoustines gekregen. Dat hadden ze toch wel eerder mogen zeggen. We zijn teleurgesteld.   

Op Presqu'île de Plougrescant vinden we de camping municipal, omgeven door de zee en oesterbanken (€ 17, incl elektriciteit). 

Een avondwandeling langs de GR34 brengt ons langs Pors-Hir, Pointe du Château en tot aan Le Gouffre, waar de zee inbeukt tegen de rotsen. 

Le Gouffre


Met een prachtige zonsondergang en in het licht van de avondzon is dit een wondermooie plek met de vele rotsen en eilandjes op de achtergrond. De wandeling er naartoe is eveneens prachtig en afwisselend. Terugkeren doen we via de gewone weg want intussen is het bijna donker geworden. De omgeving is zo uitnodigend dat je de tijd uit het oog verliest. 

                   
                   




21 augustus - (vervolg van) Presqu'île de Plougrescant
We verkennen verder dit schiereiland met stops bij Buguélès (uitkijkpunt) en Port-Blanc, een haventje en tevens badplaats met prachtig strand. De azuurblauwe zee vraagt om bezwommen te worden. 




Na de middag strijken we neer op de camping municipal van Louannec, Ernest Renan, die afzonderlijke plaatsen heeft voor campers (zonder elektriciteit), met zicht op zee. Het is niet te geloven wat we hier voor amper € 12 krijgen: zwembad, snackbar, uitgebreid sanitair, speelruimte, kinderanimatie, wasmachines,.. en de hele dag zon. 
Perros-Guirec ligt op fiets- of wandelafstand: enkele winkels, horeca, plezierhaven en een groot mooi strand. De bovenstad kent voornamelijk boetieks en immobiliënkantoren. 

Zicht op Perros-Guirec vanaf 
camping Ernest Renan
Camping Ernest Renan

22 en 23 augustus - Trégastel
Hier blijven we twee dagen op dezelfde camping municipal in Landrelle, een gehucht van Trégastel (€ 15,40 all in). Het dorp zelf kent enkele winkels, kerkjes / kapelletjes en menhirs. 

Chapelle Saint-Golgon

Bij dit mooie weer trekken we de kraakheldere zee in en rusten uit op het mooie strand. Het wordt een prachtige zonsondergang met de rotsen op de achtergrond. Tijd voor een fotoshoot!









's Anderendaags vertrekken we 's ochtends voor een wandeling langs de sentier douanier, vertrekkend aan de camping in Landrellec tot in Ploumanac'h, waar de rotsformaties het meest speciaal zijn en het landschap vorm geven. Met de bus keren we terug tot in Trégastel, van waar we nog eens drie kilometer stappen tot de camping. Daar gaan we afkoelen in zee en uitrusten op het strand. 







Mijn droomauto in Bretagne

Onze laatste avond sluiten we af met een plateau de fruits de mer, deze keer niet op restaurant maar op de camping. Mateloos genieten en misschien zelfs nog beter dan op restaurant. 



Bestel een plateau de fruits de mer bij Super U. Veel goedkoper dan op restaurant (€ 18 pp) en minstens even lekker. Mooi gepresenteerd, bevat alles wat er op moet liggen en supervers! Je moet hem wel koel kunnen houden ofwel onmiddellijk consumeren. Opgelet: de oesters zijn nog niet geopend. Dat moet je zelf doen. 

Een kleine anekdote: Wij gingen hem afhalen met de fiets. De medewerkers van de visafdeling lachten ons een beetje uit toen we dat vertelden en vroegen om een kartonnen doos om de schotel te kunnen vervoeren. Even dachten we nog dat de meneer van de visafdeling hem zou komen leveren toen hij zei dat hij dicht bij de camping woont. 
Ze dachten mee over een oplossing en pakten de piepschuimen boot (want daarin werd de schotel geserveerd) extra in, zodat hij ook bij een val extra beschermd zou zijn. Daar bovenop plaatsten we nog een doos en zo op de bagagedrager van de fiets. Weg waren wij!
Eens terug bij de camper plaatsten we er koelelementen bij om hem nog even fris te houden tijdens het aperitief. 

24 augustus - Le Vivier-sur-Mer

We vatten de terugrit naar huis aan en het doel is om tot voorbij de Mont St-Michel te rijden om daar nog een namiddag en avond aan zee door te brengen. Door file lopen we echter vertraging op en besluiten eerder te stoppen met rijden. In Le Vivier-sur-Mer zagen we eerder al, tijdens een fietstocht, de camperplaats van 'Camping Car Park', een vrij nieuwe keten die overal in Frankrijk (en meer en meer ook in andere Europese landen) camperplaatsen aanbiedt voor ongeveer € 11, elektra, water (lozen) en wifi inbegrepen. 


Cancale is in principe op fietsafstand (langs de kust) maar het is zo warm dat er niets van activiteit in huis komt, zelfs geen duik in de zee omdat die bij laagtij zo ver weg getrokken is. Je doet er (echt waar!) een half uur over om te voet tot bij het water te geraken. Het is wordt een leuke avondwandeling (bij zonsondergang) op de zeebodem en langs de mosselbanken. 



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten